piatok 1. júna 2012

Cvikľa

Keď už, tak len surová. Surová čerstvá cvikla, má blahodárne účinky na organizmus a pomáha. Je to prírodný antioxidant,laxatívum, antireumatikum, diuretikum, antikarcinogén, pomáha proti anémii, horúčke, detoxikuje. Okrem toho reguluje krvný tlak a znižuje cholesterol...

Takže, keď sa na cviklu pozrieme má mnohoraké využitie. Nazrime do kuchyne ako sa používa cvikla vo vitariánskej strave.
Definícia vitariánstva: Je to spôsob stravovania, pri ktorom sa preferuje konzumácia surovej, tepelne neupravanej stravy rastlinného pôvodu. Jedná sa o formu vegánstva, pretože väčšinu potravín tvorí ovocie, zelenina, orechy, obilniny a vylučuje sa z jedálnička mäso.

V ďaka Evke, som pričuchol ku vitariánskej strave tento rok na jar, kde som sa ocitol nečakane na detoxikačnom pobyte. Priznám sa, že mi nebolo všetko jedno. Ale dlhoročná vitariánka Gabika sa postarala tak, že tie tri dni, ktoré som tam prežil stáli veru naozaj za to. Nie že by sa zo mňa stal aktívny vitarán, ale tie dobré návyky som prevzal do života. Niečo si môžete o tom prečítať tu.

Ako vieme vitariáni, pužívajú všetko aj cviklu v surovom stave. Samozrejme cviklu neodporúčam začiatočníkom, aby si ju len tak odšťavili a naliali do seba. To nie. To by si veru mohli poškodiť. Ale postupne miešane s iným potravinami prosím. Až si organizmus zvykne, potom nie je žiadny problém. A nekombinujeme zeleninové šťavy s citrusmi. Nesolime, nechajme vyniknúť chuti a vône jednotlivých surovín s kombináciou korenín.

Keďže cvikla veľmi farby nielen pokožku ale aj textil, tak buďme pri spracovaní opatrný. Jenorázové rukavice a zástera sú základom, aby sme ostali aj po príprave čistučky.

Tak tu je pár receptov pre vás: Cvikla

Šťáva
Nebudem vám tu písať váhu alebo počet. Vždy si zapamätajte že základom je mrkvová šťava. Mrkva znamená karotka. Priemerne tak 75% objemu. Postupne ako si zvykneme tak pomer môžeme meniť.
Kombinácie: mrkva - jablko - cvikla, mrkva - cvikla, mrkva - uhorka - cvikla, mrkva - cvikla - zeler.

Do šťavy môžeme nakvapkať aj olej za studena lisovaný.

šalát:
2 Pl nastruhaného zeleru
2 Pl nastruhanej cvikle
1 jablko nakrájane na drobné kocky
1/2 šálky smotany s medom
2 Pl orechov na posypanie
Všetko zmiešame a posypeme sekanými vlašskými orechmi alebo lieskami.

Kyslý šalát:
Nastruhame kapustu, mrkvu, cviklu, cibuľu, citrónovú šťávu, 2 Pl oleja a koreniny podľa chuti. Všetko dobre premiešame a podávame. Na povrch nasypeme nasekanú petrželovú vňať.

Nastruhame surovú cviklu, pridáme citrónovu šťavu, rascu. Premiešame. Kto má rád pikantné pridať surový čerstvo nastruhaný chren.

Vidíme, že to nie je až taky problém, pridať do jedálnička surovú stravu. Stravovať sa zdravo dá a veľmi chutne.

Follow Me on Pinterest pošli na vybrali.sme.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára