piatok 6. júla 2012

Cukor náš každodenný

Stevia Rebaudiana Bertoni - Stévia cukrová, (ľudovo sladké lístky, medové lístky) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Patri do kmeňa Eupatoriaceae, čeľaď astrovité - Asteraceae (Compositae). Je to viac ročná rastlina. Dorastá do výšky 30 - 60 cm. Stévia je 300 krát sladšia ako cukrová repa.

Rastlina obsahuje chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, éterické oleje, triesloviny, betakarotén.
Minerály – Ca, K, Cr, Co, Fe, Mg, Mn, P, Se, Si, Zn.
Vitamíny C, A, B1, B3, E, P, K.

Rastlina má však na ľudský organizmus priaznivé účinky. Sušené lístky stévie obsahujú steviozidy, ktoré stimulujú pankreas ako aj tvorbu inzulínu, čo sa prejavuje pozitívne pri liečbe diabetu II. typu. Stévia má mnohoraké využitie námatkovo spomeňme aspoň tie čo nás najviac trápia: obezite, ateroskleróze, zabraňuje hyper- a hypoglykemickým stavom, normalizuje látkovú výmenu, znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, obnovuje elasticitu buniek, znižuje chuť na tabak a alkoholické nápoje, zlepšuje činnosť mozgu, dokonca pomáha tlmiť chuť po sladkom...

Stéviu môžeme použiť čerstvú, sušenú alebo alkoholový extrakt.

Čerstvý list pridáme do čaju.
Sušenú použijeme do sladkého pečenia
Alkoholový extrakt, môžeme použiť ako ústnu vodu, pár kvapiek do vody alebo pri aftách.
Vodný extrakt môžeme použiť ako pleťovú či vlasovú vodu.

A mnoho ďalších možnosti využitia stévie v kuchynskej či domácej kozmetike. Stévia musí zápasiť s monopolom cukru a umelých sladidiel.

Ak chcete niečo pre seba urobiť, odmietnuť umelé sladidla či rafinovaný cukor, máte možnosť použiť vynikajúci prostriedok z Južnej Ameriky - Stéviu .

Dá sa jednoducho pestovať na balkóne. Takže cukor vám bude rásť priamo pred očami.





Doporučená publikácia pre diabetikov: Varíme diabetikom

Kniha VARÍME DIABETIKOM stojí 10 eur, objednať si ju môžete na tel. č. 0908 069 388, pošleme vám ju na dobierku, poštovné neplatíte.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára