Stevia Rebaudiana Bertoni - Stévia cukrová, (ľudovo sladké lístky, medové lístky) patrí k rodu Stevia, ktorých poznáme viac ako 150 druhov. Patri do kmeňa Eupatoriaceae, čeľaď astrovité - Asteraceae (Compositae). Je to viac ročná rastlina. Dorastá do výšky 30 - 60 cm. Stévia je 300 krát sladšia ako cukrová repa.
Rastlina obsahuje chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, éterické oleje, triesloviny, betakarotén.
Minerály – Ca, K, Cr, Co, Fe, Mg, Mn, P, Se, Si, Zn.
Vitamíny C, A, B1, B3, E, P, K.
Rastlina má však na ľudský organizmus priaznivé účinky. Sušené lístky stévie obsahujú steviozidy, ktoré stimulujú pankreas ako aj tvorbu inzulínu, čo sa prejavuje pozitívne pri liečbe diabetu II. typu. Stévia má mnohoraké využitie námatkovo spomeňme aspoň tie čo nás najviac trápia: obezite, ateroskleróze, zabraňuje hyper- a hypoglykemickým stavom, normalizuje látkovú výmenu, znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, obnovuje elasticitu buniek, znižuje chuť na tabak a alkoholické nápoje, zlepšuje činnosť mozgu, dokonca pomáha tlmiť chuť po sladkom...
Stéviu môžeme použiť čerstvú, sušenú alebo alkoholový extrakt.
Čerstvý list pridáme do čaju.
Sušenú použijeme do sladkého pečenia
Alkoholový extrakt, môžeme použiť ako ústnu vodu, pár kvapiek do vody alebo pri aftách.
Vodný extrakt môžeme použiť ako pleťovú či vlasovú vodu.
A mnoho ďalších možnosti využitia stévie v kuchynskej či domácej kozmetike. Stévia musí zápasiť s monopolom cukru a umelých sladidiel.
Ak chcete niečo pre seba urobiť, odmietnuť umelé sladidla či rafinovaný cukor, máte možnosť použiť vynikajúci prostriedok z Južnej Ameriky - Stéviu .
Dá sa jednoducho pestovať na balkóne. Takže cukor vám bude rásť priamo pred očami.
Doporučená publikácia pre diabetikov: Varíme diabetikom
Kniha VARÍME DIABETIKOM stojí 10 eur, objednať si ju môžete na tel. č. 0908 069 388, pošleme vám ju na dobierku, poštovné neplatíte.
Vyhľadávať v tomto blogu
Články na diely
Culinary
Diary travel
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Pinterest
Česko
Čína
Francúzsko
Chorvátsko
India
Maďarsko
Rakúsko
Slovensko
Taliansko
Prebraté články
Culinary
Culinary - Obsah
varecha.pravda.sk
Language
Deutsch
English
Français
Magyar
Pусский
Fotografie
wikipedia
Panoramio
Rôzné články, PR
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
variť
(20)
víno
(14)
dobré jedlo
(13)
dietetika
(12)
sommelier
(12)
koreniny
(10)
zážitok
(10)
czechtourism
(8)
liečivé
(8)
biele
(6)
tajomstvo
(6)
zelenina
(6)
Japonsko
(5)
delikates
(5)
kuchárska kniha
(5)
moravská kuchyňa
(5)
odšťavovať
(5)
surové
(5)
sušené
(5)
syr
(5)
petržel
(4)
sushi
(4)
vitarián
(4)
zdravie
(4)
Liečivé byliny
(3)
aróma
(3)
cestoviny
(3)
chudnuť
(3)
ementál
(3)
hosť
(3)
mrkva
(3)
ocot
(3)
ryža
(3)
vitamíny
(3)
šéfkuchár Horák
(3)
Bratislava
(2)
afrodiziaka
(2)
chardonnay
(2)
curry
(2)
cvikľa
(2)
hostiteľ
(2)
stevia
(2)
2 vydanie
(1)
hrnčeková váha
(1)
kari
(1)
mušle
(1)
Máte tip kde dobre varia? Navštívime, ochutnáme, popíšeme, nafotíme
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
píšte: lacozachar(at)gmail(dot)com
Motto:
„Sebeléčení či obnovení mechanismu seberegulace může člověk začít v devadesáti, padesáti nebo deseti letech, není v tom rozdíl. Důležitější je, že se člověk dokáže, pokud chce, skutečně sám ze svých problémů vyhrabat. Je to jen otázka času - kolik času tomu chce on sám aktivně dát,“ (Anonymus)
Archive
-
▼
2012
(81)
-
▼
júla
(18)
- Krevetové Temari Sushi
- Sushi ryža
- Sushi ocot
- Japonské recepty
- Hrnčekový prevod váh
- Cestoviny
- Rafinované cestoviny
- Koreninová záhradka - Červená paprika
- Sommelier - Merlot
- Jablkovo-višňová maková štrúdla
- Vademecum zdravej výživy
- Sommelier - Spájame víno a syr
- Sommelier - Aromatický kruh vína
- Sommelier - Víno a jídlo
- Granátové jablko - elixír
- Cukor náš každodenný
- Sommelier - Modrý Portugal
- Uhorky - kvasáky
-
▼
júla
(18)
0 komentárov:
Zverejnenie komentára