utorok 17. júla 2012

Jablkovo-višňová maková štrúdla



Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Pre jeho významný zdroj ópia, má za následok, že je v niektorých štátoch zakázaný. Čo sa týka legálnej produkcie, Česká republika patrí vo svetovom meradle k najvýznamnejším pestovateľom.

Takmer všetka produkcia semien maku je určená pre potravinárstvo, makovina (makovica) sa využíva vo farmácii. Mak sa široko používa predovšetkým pri príprave makového pečiva. Viac než 4/5 produkcie je exportovanej, predovšetkým do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou.

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika (obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko), ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.

100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny.

Minerály
Minerály obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky

Vápnik - 1438 mg - 144%, Fosfor - 870 mg - 124%, Draslík - 719 mg - 15%, Horčík - 347 mg - 87%, Sodík - 26 mg - 2%, Železo - 9,76 mg - 122%, Mangán - 6,707 mg - 292%, Meď - 1,627 mg - 181%, Zinok - 7,9 mg - 72%, Selén - 13,5 µg - 24%,

Vitamíny
Vitamíny obsah v 100g / % odporúčanej dennej dávky

Vitamín E - 1,770 mg - 12%, Vitamín C - 1,000 mg - 2%, Niacín - 0,896 mg - 5,5%, Tiamín - 0,854 mg - 71%, Kyselina pantoténová - 0,324 mg - 65%, Pyridoxín - 0,247 mg - 19%, Riboflavín - 0,100 mg - 8%, Foláty - 82 µg - 20%,

Tak už vieme prečo treba konzumovať mak A preto som vám pripravil jeden super recept.

Tradičná Gocnocká ťahaná štrúdľa (podľa Emílie Čechovičovej – Krnáčovej)

Cesto: 12,5 Dkg hladká múka, 12,5 Dkg polohrubá múka, 125 ml vlažnej vody, 3 polievkové lyžice oleja, pol kávovej lyžičky soli.

Vypracujeme jemné hladké vláčne cesto. Vložíme ho na 1,5 hod. do olejom potretého mikroténového vrecúška a necháme ho odstáť v izbovej teplote.
Z tohto cesta upečieme 2 kusy 50 cm dlhej štrúdly.

POSTUP

Na stôl dáme obrus, v strede ho pomúčime, cesto si pomúčime z oboch strán a rozvaľkáme na tenký ovál, ktorý potom ťaháme na celý stôl. Vytiahnuté cestičko pokvapkáme olejom, a posýpame plnkou, potom porozsýpame po celom ceste postrúhané jablká, z ktorých sme vystískali šťavu a ešte môžeme dať višne.

Plnka: pomletý mak zmiešame s práškovým cukrom.

Z láskavým povolením p. Čechovičovej - Mak z Jarnej

Pokiaľ máte záujem o kvalitný ručne zbieraný Mak z Jarnej môžete si ho objednať tu. Mak vám zašlu na dobierku.

Pár ukážok kvitnúceho maku.





Chystáte sa do Chorvátska alebo ste odtiaľ prišli? A čo tak si urobiť Makovnjača či Gibanicu? Aj tieto koláče sa robia z maku. Gastronomického sprievodcu po Chorvátsku - Dobar tek/Dobrú chuť od Danici Janiakovej si môžete objednať tu.

Zaujímavosť:

Vo Feng shuei, kvet maku predstavuje bohatstvo. Veľkoplošný obraz alebo analýzu bytu či firmy, si môžete objednať FengShui Design

Foto: © Laco Zachar

0 komentárov:

Zverejnenie komentára