nedeľa 12. augusta 2012

Recenzia - Varíme diabetikom

Recenzia Varíme diabetikom

Diabetes mellitus je tichý zabijak. To, či je človek diabetik, alebo nie, sa väčšinou zisti náhodne. Keď človek príde k lekárovi neraz s banálnym problémom a urobí sa základný lekársky úkon. A ono aj hľa, zvýšený cukor. Niekedy až nebezpečne vysoký.

Prvou úlohou obvodného lekára je poslať pacienta k diabetológovi. Už len to strašné pomyslenie, že sme prišli o mnohé radosti života, privádza človeka k depresii. Dobrý diabetológ poradí, nastaví liečbu a ostatne je na pacientovi ako sa s tým vyrovná. Vtedy začína hľadať informácie, ktoré by mu pomohli zmierniť stravovacie utrpenie.

Autorka Mária Štefáková diétna sestra, pripravila kuchársku knihu, s presným návodom, aby si každý dokázal udržať svoju glykémiu na dobrej úrovni. Knihu Varíme diabetikom vydalo vydavateľstvo Kontakt50.

Každý diabetik hľadá prístup takého typu stravovania ktorý potrebuje, ktorý dokáže dodržiavať po celý život a mať takú motiváciu, aby stabilizoval svoju glykémiu a znížil hmotnosť, ak to potrebuje. Keď sa liečba, strava a pohyb správne zladia, kompenzácia bude vynikajúca. Keď však diabetik podcení čo i len jeden z tých troch pilierov jeho nového životného štýlu, výsledky budú horšie.

Strava diabetika nie je žiadna diéta. Je to systém racionálneho zdravého stravovania vhodný aj pre ktoréhokoľvek zdravého človeka. Jediný rozdiel je v tom, že keď sa na tanier s jedlom pozrie zdravý človek, povie si: aha, je to porcia toho, čo mám rád. Keď sa na tanier s jedlom pozrie diabetik, vyhodnotí v porcii počet sacharidových jednotiek.

A táto kniha vás naučí toto všetko. Dokonca si nebudete musieť odoprieť niečo také ako je zmrzlina, či bohato prestretý stôl na vianoce. Lebo budete vedieť. Kniha Varíme diabetikom je podrobný návod ako toto všetko v pohode zladiť, neodoprieť si všetko čo máme radi, ale skombinovať to tak aby sme stav udržali až zlepšovali.

Musíte sa obmedzovať? Toto sa pýtajú pacienti autorky knihy Márie Štefákovej. Jej odpoveď znie: nemusíte. Ak budete dodržiavať rady tejto publikácie, váš život sa stane plnohodnotný bez vážnych obmedzení.

Recept:

Plnené palacinky (1ks = 1 SJ)

8 palaciniek:
300ml mlieka (1 1/2 SJ)
90 g múky (6 SJ)
1 vajce
soľ
1/2 malého jablka (1/2 SJ)
200 g tvarohu (0 SJ)
olej na pečenie
šľahačka na ozdobu

Postup: Do mlieka zašľaháme preosiatu múku, vajce a soľ. Na teflónovej panvici opečieme palacinky. Naplníme pripravenou tvarohovou plnkou.

Plnka:

Jablko postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme tvaroh a vymiešame jemnú plnku. Pri suchom tvarohu pridáme 1 PL mlieka. Naplníme palacinky, ozdobíme vyšľahanou smotanou.

(SJ) - sacharidové jednotky

Objednávka publikácie Foto: © Laco Zachar

0 komentárov:

Zverejnenie komentára